|
Welcome,
Guest
|
2009.02.15 - SQL Server 2008 Nie tylko dla orłów - spotkanie 01
(1 viewing) (1) Guest
|
TOPIC: 2009.02.15 - SQL Server 2008 Nie tylko dla orłów - spotkanie 01
2009.02.15 - SQL Server 2008 Nie tylko dla orłów - spotkanie 01 16 Feb 2010 01:19 #1016
|
Zespół PLSSUG oraz Virtual Study serdecznie dziękuje wszystkim, którzy zdecydowali sie wziąć udział w dzisiejszym spotkaniu.
Prezentacja będzie dostępna na portalu razem z nagraniem w formie streamingu z mozliwie najszybszym terminie. Zgodnie z zapowiedzią publikujemy wszystkie pytania jakie się pojawiły (pisownia oryginalna/symbolem # oznaczone sa pytania, na które padły odpowiedzi podczas spotkania): #01. a czy z 1GB ramu to nie chodzi o maksymalny rozmiar bufora, wówczas proces bazy moze zabierac wiecej pamieci co widac w task manage, natomiast bufory operacji nie przekroczą 1gb ? #02. Data Center ma pozwalać zarządzać 25 serwerami w sensie maszynami czy 25 instancjami sql serwera? 03. czy w wersji free mozna zautomatyzowac np robienie backupu 04. A czy planujecie sesje odnosnie licencjonowania produktow Microsoft ? Chodzi o problemy typu mam CAL na windows 2003 i stawiam Windows 2008 R2 dla Citrix i chodzi o upgrade CAL oraz zakup TS CAL , , jakie sa pakiety licencji itd. Pamietam ze byly kiedys chyba dwodniowe szkolenia w tym temacie mysle ze sesja na VS bylaby tez popularna #05. Czy można stworzyć tabele, która nie należy do żadnego schematu ? 06. Jeśli możnaby 2 słowa na koniec o licencjonowaniu przy klastrze - różnice między standard i ent. 07. Czy bazy systemowe w wersji express tez maja ograniczenie do 4 GB? #08. Czy ograniczenie 4 GB odnosi się tylko do pliku bazy, czy pliku bazy +plik logu? 09. czy ilosc instancji = ilosc licencji? czy instancje sie nie beda gryzly na jednym serwerze ? #10. WAŻNE! czy instalowana bedzie wersja enterprise bo to sie rozni od express a zawsze pokazywane jest expres >> czyli jak zawsze, okaże się, że nie będzie wcale 11. Ja do znudzenia atakuję z SBS-em. Dostałam gotową kolekcję z bazami (może lepiej instancjami) System Databases (master,model, msdb,tempdb), Database Snapshots,SharePointLearningKit,SLK Content, Webcompany_Content, WSS3_Admin, WSS3_Config - za co one odpowidają. I czy mozna niektóre (jeżeli tak to jak) bez szkody dla sytemu wyłaczyć, by nie pożerały zbyt dużo pamięci. 12. czy są inne zmiany które microsoft po cichu wprowadził wycofując MSDE a wprowadzając express ? #13. Czy jest możliwe Zainstalowanie Menagement Studio 2008 bez instalowania MSSQL Serwer 2008 #14. czy to prawda ze widok materializowany mozna zrobic tylko na bazie w wersji enterprise? #15. Marcin wspomnial ze wersja express zawiera jedynie silnik bazy a jak widac na discovery report ma ona rowniez mozliwe do zainstalowania reporting services. #16. Możliwe jest rozszerzenie servera z express do standard/enterprice? 17. A czy przypadkiem nie jest też wymagany power shell ? 18. Czym jest klaster? #19. SQL2000 zaktualizuje się automatycznie podczas instalacji 2008? Była pokazywana opcja pola wyboru z istniejącymi instancjami. #20. czy w wersji darmowej mozna zaznaczyc wszystkie opcje w oknie "Feature selection" 21. Miałeś pozytywane doświadczenia we wdrożeniu Full-Text-Search w projektach polskojęzycznych bo poodbno są problemy? #22. Czy nie ma żadnego problemu z uruchomieniem obok siebie baz MSSQL 2005 i 2008 23. Czy jest możliwość zainstalowania Menagement Studio 2008 bez upgrade'u SQL 2005?? 24. Czy przeważnie wybiera się wyłącznie instalację silnika bazy, czy może warto wybrać jeszcze inne elementy? 25. Czy można coś powiedzieć o zalecanych ustawieniach konfiguracji dysków? (Baza, logi, system operacyjny, tempdb (czy wszystko oddzielnie? #26. jaka jest roznica miedzy "Named instance" a "Instance ID" (w trakcie instalacji) 27. czy w wersji darmowej mozna uzywac server agenta 28. Jak takie callation ma się do UTF8 ? 29. Kwestia instalacji: czy nie powinno binariow SQLa instalowac na osobnej partycji (nie tej systemowej)? Co z rozdzieleniem plikow baz od plikow logow? #30. Czy konto stworzone na potrzeby SQL Servera powinno mieć prawa administratora czy zwykłego użytkownika i czy to powinno być jedno konto czy kilka na potrzeby MSSQL? 31. Jakie jest bestpractice przy ustawianiu uprawnień dla kont na usługi SQL? #32. prosze o wyjasnienie do czego służy agent 33. Czym jest kana np. kana sensitive? 34. W jakie sposób ( jakiego algorytmu) SQL 2008 porównuje "strings"?? #35. czy zmiana systemu autentykacji z windows auth. na mixed mode lub odwrotnie wymaga restartu SQL'a? 36. I jeśli można to wskazanie na jakiś dokument, ewentualnie wspomnienie w dwóch słowach o best practice jesli chodzi o rozlozenie engine, logi, data na partycjach systemowych .. 37. Czy domyślnym użytkownikiem (administratorem) nadal jest użytkownik "sa" ? 38. proszę o powtórenie, która lokalizajca jest krytycna, ze względu na wydajność #39. Czy wszystkie ścieżki plików bazy mogą prowadzić do jednej ścieżki - jeżeli nie to jak najlepiej je rozdzielić (na foldery, partycje, dyski)? 40. Nie wiem czy już takie pytanie się pojawiło. Jaka jest najlepsza praktyka instalacji SQL Server, chodzi na jakich kontacha powinno się instalować? Marcin wybrał "Network Service" wspomniał też o utworzonych kontach specjalnie pod SQL Server, czy takie utworzone konto ma być zwykłym kontem użytkownika czy trzeba przeprowadzić jeszcze jakąś dodatkową konfigurację ? 41. bazy 2005 i 2008 mogą byc obok - tak podaliscie, ok. Jak jest z dostepem z sql srv management studio 2008 do baz 2005? Takie podejscie jest wspierane przez MS? Spotkalem sie kiedys z problemami !42. Atrybut fileStream i uprawnienia konta usługi... 2 slowa 43. mam odpowiedz a propos mojego pytania o Named Instance i Instance ID msdn.microsoft.com/en-us/library/ms143531.aspx 44. Instalujac 2008 trzeba odinstalowac SMS 2005 bo inaczej wyskoczy blad przy testach sprawdzajacych 45. w kontekscie mozliwosci upgradu z express do standard lub enterprise - czy baza zapisana w express da sie bez problemow zrestorowac na standard lub enterprise? #46. czy errorlog zawiera informacje o poprawnie wykonanych operacjach, czy jest tez inny log.?Jezeli tak czy jest wlaczony domyslnie? 47. czy jesli mam aplikacje laczaca sie z baza po odbc i zapisujaca do bazy zdjeca o rozmiarach wiekszych niz 1 mega jako rekordy binarne to wlaczenie filestream spowoduje przeźroczyste dla ej aplikacji zapisywanie plików zdjęć na dysku a nie bezpośrednio w bazie 48. Po co używa się Dynamicznych portów? Skoro one się zmieniają to nie można zapewnić ciągłości połączenia z serwerem. 49. Czym grozi zmiana adresu IP po zainstalowaniu i uruchomieniu serwera, instancji? Czy w aplikacjach "zewnetrznych" wystarczy zmienic connectstringi? A może taka zmiana IP jest niezalecana, 50. mozna rozjasnic temat potokow nazwanych? 51. przy instalacji wybrano kolacje Polish_CI_AS, a w pokazywanej instancji w ssms byla SQL_Polish_CP1250_CI_AS. Jaka jest roznica i ktora lepiej stosowac? #52. Była mowa, że baza tempdb jest bardzo ważną bazą, jak można sprawdzić jak jest wykorzystywana ta baza? Czy wszystko z nią jest OK. czy nie? 53.czy jest jakakolwiek roznica w dzialalniu sql 2008 32bit a 64bit? tzn. czy aplikacja zew. korzystajaca z bazy moze wymagac bazy 32bit i nie prawidlowo dzialac na 64bit? #54. Czy po zainstalowaniu SQL mozna zmienic domyślną ścieżkę do bazy danych, tzn. czy można zmienić położenie plików bazy danych ? #55. czy do backupu lepiej korzystac z wbudowanych mechanizmow czy mozna po prostu uzyc np. ntbackup do skopiowania pliku bazy i pliku log 56. wlasciwosc connections ustawienie transakcji - jak ustawic aby dzialaly transakcje np spod ADO , ustawieniach domyslne "gryza" sie z ADO.begintraction ? 57. Jaka moze byc przyczyna time out do bazy (komunikat z iis) baza sie nudzi 58. Zainstalowałem wersję x64 SQL SERVER 2008 w wersji developerskiej, jednak mam też zainstalowane SQL SERVER 2005 w wersji express (x86). Na developerskiej wersji 2008 mam zainstalowane wszystkie dostępne ficzery, widzę go spod SSMS, jednak nie mogę się z nim połączyć. Zauważyłem w Sql Server Configuration Manager, że nie mam dla tej nowej wersji żadnych protokołów sieciowych, czy to jest problem? Jak to naprawić? Jest włączony SQL SEVER AGENT i wszystkie serwisy SQL SERVERA 2008 #59. a można wytłumaczyć to co często przy forach jest poruszane przy AWE by w boot.ini dodać /3 ? Przepraszam ale czytałem o tym wiele razy ale do końca nie rozumiałem. (cos by w 32bit serwerze sql wykorzystywał więcej. #60. Jak można ręcznie ustawić buckup dodając go do zdrzaeń systemowych?? Przydatne w wersji express która nie ma automatu! 61. czy jest jakiś powód by włączyć AWE w przypadku x64 ? 62. czy nalezy pamietac o czyms szczegolnym w przypadku instalacji, konfiguracji i uzytkowania SQL Server 2008 w przypadku EBS-a? Instalacja SQL-a osobno, nie w ramach instalatora EBS-a. |
|
Anorak
----- Y O U W O U L D H A V E N O T O V E R I N T E L E C T U A L I Z E D I T |
O:2009.02.15 - SQL Server 2008 Nie tylko dla orłów - spotkanie 01 24 Feb 2010 09:42 #1083
|
A kiedy pojawią się odpowiedz na pytania które pozostały niewyjaśnione ??
|
|
---------------
Jeśli pomogłem naciśnij "Dziękuję"
Last Edit: 24 Feb 2010 09:43 by wolfikx.
|
|
Time to create page: 0.80 seconds