|
Welcome,
Guest
|
Czwartki z Business Intelligence
(1 viewing) (1) Guest
TOPIC: Czwartki z Business Intelligence
Czwartki z Business Intelligence 07 Apr 2010 23:37 #1262
|
Link do rejestracji Part of the message is hidden for the guests. Please log in or register to see it. Czwartki z Business Intelligence Podczas trwania cyklu sesji „SQL nie tylko dla orłów” na VirtualStudy.pl, a także w trakcie spotkań sqlowych grup offline pojawiało się wiele głosów od osób zainteresowanych uczestnictwem w sesjach dotyczących Business Intelligence. W odpowiedzi na te prośby kilku pasjonatów i ekspertów BI w technologii Microsoft wspólnie z portalem VirtualaStudy.pl postanowiło przygotować taki cykl. W przystępny sposób przybliży on podstawy i możliwości platformy SQL Server tak, by każdy mógł rozpocząć przygodę z Business Intelligence lub chociaż zacząć korzystać z wybranych narzędzi BI. Jeżeli cykl ten będzie cieszył się zainteresowaniem, autorzy obiecują drugą część jesienią, ale wtedy już na bardziej zaawansowanym poziomie. Spotkania poprowadzą prawdziwi eksperci i praktycy w tej dziedzinie, wśród których są certyfikowani trenerzy Microsoft, a także jeden polski MVP w kategorii SQL Server. Co czwartek przez dwa miesiące będziemy mogli zapoznać się z następującymi tematami: Co to jest Business Intelligence? – Bartek Graczyk – 6 maja 2010 Pierwsza sesja będzie sesją wprowadzającą nas w rozwiązania Microsoft przeznaczone lub wykorzystywane w Business Intelligence. Bartek zapozna nas z terminologią, przybliży nam scenariusze użycia tych narzędzi, pokaże wymagania i zalecenia, a także przedstawi nam, co będzie potrzebne do prawidłowej instalacji oraz pokaże, jak bezboleśnie przejść przez instalację poszczególnych narzędzi. Sesja niezastąpiona dla każdego, kto będzie chciał uporządkować swoją wiedzę i terminologię z zakresu BI oraz poznać dostępne narzędzia, które będą wykorzystywane w kolejnych sesjach. Pierwsza kostka – Grzegorz Stolecki – 13 maja 2010 Jak to niektórzy mówią - nie ma BI bez wielowymiarowych danych, czy też hurtowni danych. O tym wszystkim opowie Grzegorz. Wprowadzi on nas w świat wielu wymiarów, pomoże zrozumieć, co to jest wymiar, dowiemy się jak wygląda kostka OLAP, do czego służy i co zawiera, a przede wszystkim jak ją samemu zaprojektować, wdrożyć i wykorzystywać przy użyciu narzędzia Analysis Services. Sesja dla każdego chcącego zobaczyć, jak tworzy się wielowymiarowe bazy danych w środowisku SQL Server oraz chcących usłyszeć wiele cennych wskazówek od osoby, która tysiące takich kostek zaprojektowała. Podstawy języka MDX – Łukasz Grala – 20 maja 2010 Mając dane zapisane w tabelach i opierając się na algebrze zbiorów korzystamy z języka SQL, ale co w sytuacji, gdy dane mamy w kostce wielowymiarowej? Otóż z pomocą idzie nam język MDX. Co oznacza skrót, czy jest jakiś standard i do czego można używać język MDX w rozwiązaniach Microsoft postara się opowiedzieć w trakcie tej sesji Łukasz. Przybliży on podstawy składni i przykłady użycia tego języka. Sesja odpowiednia dla każdego, kto zbuduje swoją pierwszą kostkę, bądź potrafi ją już zbudować, ale teraz chce wyciągnąć z niej potrzebne dane. Podczas tej sesji pokazane zostaną także inne, bardziej zaawansowane możliwości użycia tego języka w zastosowaniach BI. Eksploracja danych – Bartek Graczyk – 27 maja 2010 Analizowanie i raportowanie danych coraz częściej nie jest już jedynym wystarczającym aspektem rozwiązań BI. Coraz częściej chcemy, by rozwiązania te pomogły nam podjąć decyzje. Pomogły określić koszyk klienta, poklasyfikować nam klientów, poszukać potencjalnych klientów czy też podpowiedzieć, czy kredytobiorca jest godny zaufania. O algorytmach eksploracji danych (Data Mining) dostępnych w rozwiązaniach Microsoft opowie Bartek. Sesja dla wszystkich, którzy chcą wycisnąć coś więcej ze swych danych i to nie tylko przy użyciu potężnych narzędzi, ale także przy użyciu poczciwego, skromnego Excela. PowerPivot – Łukasz Grala – 10 czerwiec 2010 Wraz z nową wersją SQL Server 2008R2, pojawiło się nowe narzędzie dla zastosowań Business Intelligence znane wcześniej jako projekt Gemini – PowerPivot. O tym, czym jest PowerPivot i jak się nim posługiwać opowie i pokaże Łukasz. Pokaże on dwie dostępne wersje tego narzędzia, czyli PowerPivot w wersji dla Excela, a także PowerPivot dla SharePoint. Poza działaniem i praktykami związanymi z PowerPivot poznamy również podstawy języka DAX. Sesja dla tych wszystkich, którzy chcą zobaczyć jeden z nowych produktów, wykonywać analizę przy użyciu tego narzędzia, bądź też lepiej poznać jego możliwości. Integration Services to tylko ETL? – Grzegorz Stolecki – 17 czerwiec 2010 Źródeł danych w naszej firmie może być wiele: od różnych plików, poprzez bazy danych aż po strony internetowe, czy też pocztę emailową. Jak z tego natłoku różnorodnych danych stworzyć jedną, przejrzystą hurtownię danych? W jaki sposób można pobierać dane z różnych źródeł? Grzegorz opowie, jak je oczyścić i przygotować, czy też wstępnie zagregować, by na końcu umieścić we właściwej hurtowni danych. Pokazane zostaną liczne przykłady wykorzystania usługi Integration Services. Sesja dla tych, którzy chcą utworzyć swoją własną hurtownię danych i zasilać ją danymi. To także sesja dla tych wszystkich, którzy chcą poznać narzędzie, jakim jest Integration Services, które jak przekonamy się w czasie tejsesji, znajduje szersze zastosowanie niż tylko ETL dla hurtowni danych. Reporting Services – Mariusz Koprowski – 24 czerwiec 2010 Każda analiza i przetwarzanie danych wymaga ciekawej wizualizacji, czy też prezentacji. Do tego celu idealnie nadaje się Reporting Services. O architekturze, możliwościach Reporting Services opowie nam Mariusz. Pokaże nam, jak tworzyć raporty, jakie elementy mamy do dyspozycji, a także pokaże, jak korzystać z serwera raportowania. Sesja dla wszystkich, którzy chcą uruchomić taki serwer raportowania, budować własne raporty, czy też już korzystają z niego i chcą poznać jego zaawansowane możliwości. Raportowanie w firmie – Łukasz Grala/Grzegorz Stolecki – 1 lipca 2010 Reporting Services poza samym serwerem raportów daje możliwość korzystania z Report Buildera, a także wspaniale się integruje z środowiskiem SharePoint. O tym wszystkim opowie i pokaże na licznych przykładach Mariusz. W sesji pokazane zostaną galerie elementów raportów, w jaki sposób tworzyć modele raportów i je modyfikować w ReportBuilderze, a także jak zintegrować Reporting Services z SharePoint, a przede wszystkim, jakie korzyści taka integracja nam daje. Sesja dla tych wszystkich, którzy chcą zobaczyć , jak można uczynić nasze raporty bardziej elastycznymi dzięki narzędziu Report Builder, a także dla tych, którzy chcą zobaczyć, albo wdrożyć u siebie w firmie Reporting Services zintegrowany z SharePoint. |
|
Pozdrawiam
Mateusz Dragan
Last Edit: 29 Apr 2010 21:35 by mateusz.
|
O:Czwartki z Business Intelligence 20 Apr 2010 13:44 #1283
|
Witam,
Jak można się na to zapisać?? |
|
MCP; MCITP: BI 2005, SERVER ADMINISTRATOR; MCBMSP: CRM 4.0 INSTALATION AND DEPLOYMENT, CRM 4.0 APPLICATIONS; MCTS: SQL SERVER 2005
|
O:Czwartki z Business Intelligence 20 Apr 2010 17:12 #1284
|
Rejestracja zostanie uruchomiona do końca tygodnia.
@Yoshi obserwuj wątek na forum |
|
Pozdrawiam
Mateusz Dragan
Last Edit: 20 Apr 2010 17:13 by mateusz.
|
O:Czwartki z Business Intelligence 20 Apr 2010 17:26 #1286
|
oki będe obserwował.. czekam na info..
|
|
MCP; MCITP: BI 2005, SERVER ADMINISTRATOR; MCBMSP: CRM 4.0 INSTALATION AND DEPLOYMENT, CRM 4.0 APPLICATIONS; MCTS: SQL SERVER 2005
|
O:Czwartki z Business Intelligence 26 Apr 2010 12:35 #1311
|
mozna sie rejestrowac.
|
|
Robert Stuczynski "Noise"
Microsoft MVP | Virtual Study | myBlog | W2k8 Blog | SEClub | myVBC | myAction | myHomePage |
O:Czwartki z Business Intelligence 26 Apr 2010 12:46 #1312
|
zrobione
|
|
|
O:Czwartki z Business Intelligence 29 Apr 2010 20:10 #1321
|
Czy cykl będzie udostępniony off-line?
|
|
|
O:Czwartki z Business Intelligence 29 Apr 2010 23:02 #1322
|
tak bedzie - jak kazda nasza sesja.
Ale pewnie po okolo miesiacu od sesji - z powodu podwyzszonej jakosci. |
|
Microsoft MVP | Virtual Study | myBlog | W2k8 Blog | SEClub | myVBC | myAction | myHomePage |
O:Czwartki z Business Intelligence 01 May 2010 13:18 #1324
|
Dziękuje za uruchomienie BI. Był to temat długo oczekiwany. Mam nadzieję, że też będzie to prowadzone na poziomie podstawowym.
Pozdrawiam dbsoft |
|
Dariusz Brejnak aka DBSoft
MCP|MCTS SQL Server 2008 Database Development, Implementation & Maintenance This.About("SQL","VS"); |
O:Czwartki z Business Intelligence 01 May 2010 13:44 #1325
|
Zarejestrowałem się na spotkania, ale w kilku jest podana godzina 8:30 AM. Czy to pomyłka czy nie ???
--------------------------- VirtualStudy.pl - Integration Services to tylko ETL? – Grzegorz Stolecki Start time 2010-06-10 8:30 AM CEST End time 2010-06-10 11:30 AM CEST Meeting Title VirtualStudy.pl - PowerPivot – Łukasz Grala Start time 2010-06-17 8:30 AM CEST End time 2010-06-17 11:30 AM CEST Meeting Title VirtualStudy.pl - Reporting Services – Mariusz Koprowski Start time 2010-06-24 8:30 AM CEST End time 2010-06-24 11:30 AM CEST Meeting Title VirtualStudy.pl - Raportowanie w firmie – Mariusz Koprowski Start time 2010-07-01 8:30 AM CEST End time 2010-07-01 11:30 AM CEST |
|
Dariusz Brejnak aka DBSoft
MCP|MCTS SQL Server 2008 Database Development, Implementation & Maintenance This.About("SQL","VS"); |
O:Czwartki z Business Intelligence 01 May 2010 14:54 #1326
|
Dzieki za info. To pomylka i zostanie poprawiona. Otrzymacie update automatyczny - czyli nie jest wymagana ponowana rejestracja.
|
|
O:Czwartki z Business Intelligence 06 May 2010 11:40 #1348
|
Cykl będzie prowadzony na poziomie podstawowym.
pozdrawiam Grzegorz Stolecki |
|
|
O:Czwartki z Business Intelligence 07 May 2010 14:05 #1357
|
Hej..
Fajnie aby te materiały pojawiały się również on-line.. lub aby można było skorzystać z tego w poźniejszym czasie.. Bo niestety do konca czerwca czwartki mi odpadają bynajmniej do 21.30, gdyż zapisałem się i muszę chodzić z żoną do szkoły rodzenia.. bo nie długo urodzi nam się mała pociecha.. ale z miłą chęcią bym skorzystał z tej wiedzy i czegos nowego się dowiedział w tych tematach.. Pozdr. Michał S. |
|
|
O:Czwartki z Business Intelligence 07 May 2010 14:16 #1358
|
Michał, staramy się aby wszystkie materiały były dostępne online
Z uwagi na nową jakość trochę dłużej to trwa ale wydaje się, że warto. Po informacji o nowej jakości video nie napisaliście czy jest dla Was lepiej czy nie. |
|
Pozdrawiam
Mateusz Dragan
Last Edit: 07 May 2010 14:17 by mateusz.
|
O:Czwartki z Business Intelligence 21 May 2010 00:04 #1386
|
Szczerze mówiac nie widze dużej rożnicy w jakości. Zdecydowanie wolałbym (napewno nie tylko ja), żeby nagrania z sesji pojawiały się szybciej. Czasami człowiek chce przypomnieć sobie coś z danego spotkania to trzeba czekać aż miesiąc na nagranie.
|
|
Last Edit: 21 May 2010 00:04 by Marcin Gregier.
|
O:Czwartki z Business Intelligence 21 May 2010 10:09 #1387
|
niestety wiekszosc z glosow bylo za nowa jakoscia. Zrobie kilka razy ankiete i zoabczymy. Na pewno zaminy nie zajda do konca roku szkolnego
Widzimy tez spadek Waszego uczestnictw na sesjach co nie wplywa na Was motywujaco - wiec my dajemy cos od siebie ale tez oczekujemy Waszej aktywnosci. |
|
O:Czwartki z Business Intelligence 21 May 2010 10:54 #1388
|
Wczorajsza sesja o MDX'sie była ciekawa choć miałem nadzieję na więcej konkretów (przykłady). Fakt, że BI Microsoftu to moje codzienne narzędzia pracy i może stąd mój niedosyt. Ale ponieważ jestem samoukiem, to faktycznie miałem nadzieję, że zobaczę o jakich podstawowych obszarach nie wiem nic.
Stąd bardzo interesujący był przegląd podstawowych elementów języka. Niektóre pojęcia były omówione wystarczająco jasno, żeby pogrzebać w nich dalej samemu, ale niektóre nawet dla mnie były tylko jak rzucone hasło z którym nie do końca wiadomo co zrobić. Ale w ogóle myślę, że sesja o BI to naprawdę dobry pomysł. Pierwsza sesja świetnie pokazywała to co warto wiedzieć o BI'u na samym początku - genialna dla początkujących. Uwaga techniczna. Prezentacja w rozdzielczości 800x600 to była raczej porażka. Nie da się pracować w BIDSsie z tą rozdzielczością nawet 1024x768 to trochę mało. Panorama i 1280x800 to byłoby dobry standard. Myślę że część sesji "demo" z tego powodu była dla wielu osób mniej zrozumiała. Dużo przewijania ekranu, skakania, przesuwania ramek.... Naprawdę proponuję przemyśleć, czy przy tematach z przykładami AS, IS, RS, Power Pivot nie warto założyć wcześniej odpowiednio dużej rozdzielczości. |
|
|
O:Czwartki z Business Intelligence 21 May 2010 12:17 #1390
|
noise napisał:
niestety wiekszosc z glosow bylo za nowa jakoscia. Zrobie kilka razy ankiete i zoabczymy. Na pewno zaminy nie zajda do konca roku szkolnego Widzimy tez spadek Waszego uczestnictw na sesjach co nie wplywa na Was motywujaco - wiec my dajemy cos od siebie ale tez oczekujemy Waszej aktywnosci. ja tam wole gorsza jakosc ale szybciej. a co naprawde wam tak duzo czasy zajmuje? bo nagranie macie chyba od razu oo sesji, pewnie jakies kompresowanie to pewnie 3 godziny i wrzucenie na serwer tez 3 godziny. i pewnie material moglby byc w 1 dzien a nie miesiac. chyba ze o czyms nie wiem to mi napiszcie a ztym ogladaniem na zywo... ja duzo bardziej wole obejrzec to jak juz opubkikujecie.dlatego nie chodze na sesje na zywo. |
|
|
O:Czwartki z Business Intelligence 21 May 2010 15:47 #1391
|
a ja duzo bardziej nie wole. Musisz tak samo zruzmiec nas ze praca non profit to cos innego niz staly etat. Jesli zasponsorujesz ludzi i dasz im wyplaty zrobia jak chcesz ale my musimy normalnie zyc i zarabiasz. Sorki ale EOT z mojej storny.
|
|
O:Czwartki z Business Intelligence 21 May 2010 18:24 #1392
|
noise napisał:
a ja duzo bardziej nie wole. Musisz tak samo zruzmiec nas ze praca non profit to cos innego niz staly etat. Jesli zasponsorujesz ludzi i dasz im wyplaty zrobia jak chcesz ale my musimy normalnie zyc i zarabiasz. Sorki ale EOT z mojej storny. Ale ja to rozumiem ze robicie to za darmo. tylko chcialem zrozumiec jak powstaje material wideo od sesji do opublikowania i co w nim ile czasu trwa. moze gdzies tam moglbym pomoc w ktoryms miejscu. troche rzeczy z filmami robilem w liceum (dlatego wydaje mi sie to tak proste, ale moze nie wszystko rozumiem). a i skoro mowicie ze malo ludzi przychodzi online a duzo wiecej oglada nagrania to moze online nie ma sensu robic. tylko prelegent moglby nagrywac sesje i juz. pewnie dla wiekszosci jest duzo wygodniej obejrzec film o dowolnej porze niz przychodzic online w konkretnym dniu i konkretnej godzinie. a ja nie wiem jakie sa dodatkowe plusy spotkan online skoro i tak mikrofony sa wylaczone... wy tez mielibyscie duzo mniej roboty (bez organizacji tych spotkan online)... |
|
|
Time to create page: 2.17 seconds